Thema: Prostitutie

maandag 23 mei 2011

Nieuws

Vurige start voor “Las Fallas” in Valencia

Op dinsdag 15 maart kondigt de bevolking van Valencia de start van de Lente aan met hun jaarlijkse “Las Fallas”. De feesten duren 4 dagen. Ze beginnen met de opbouw en eindigen zaterdag 19 Maart met de verbranding van de mooiste werken. Elk jaar lokken “Las Fallas” miljoenen bezoekers die er kunnen genieten van spectaculaire vuurwerkshows, paellawedstrijden en torenhoge papier-maché beelden.

Fotograaf: Ben Kaberon
 Al het hele jaar lang zijn de festival organisatoren (ook wel Casal Faller genaamd) bezig met geld in te zamelen voor “Las Fallas”. Al het ingezamelde geld besteden ze aan het bouwen van een gigantische pop van piepschuim, Falla genaamd (de kleinere “fallas” bestaan uit papier-maché). Deze reus wordt gebouwd op een groot stuk karton of hout gebouwd en vervolgens volgehangen met vuurwerk. Alle “fallas” samen vormen de laatste dag een grote stoet en ’s avonds worden ze in brand gestoken. Het opbranden van de kunstwerken in combinatie met het vuurwerk zorgt voor voldoende lawaai en spektakel. “Ik ben lang met een Spanjaard getrouwd geweest, steeds rond de periode van “las fallas” trokken we naar Valencia” zegt Veerle Schoepen. “De sfeer op dergelijk evenement is ongelooflijk, het valt niet te vergelijken met België. De Spaanse bevolking is uiteraard ook uitbundiger dan de Belgische”.
Op middernacht 18 maart vindt de meest spectaculaire van de vuurwerkshows plaats : “Nit de Foc”. Sprankelende bloemen, gigantische vuurvliegen en andere fantasievolle knallers en explosies sieren dan de hemel van Valencia. 19 maart is de dag van het afscheid, die feestelijk en triest tegelijk is. Het is de laatste kans om de “Fallas” te bewonderen voor ze in vlammen opgaan. De laatste dansfeesten, het laatste eten en drinken en tenslotte het hoogtepunt van de avond : “la cremà” (de verbranding). Ze beginnen met de ontbranding van de kinder-fallas, gevolgd door de reuzen-fallas, vervolgens de winnende mooiste falla en als afsluiter de gigantische officiële falla van de stad zelf, op het Plaza del Ayuntamiento. De enige falla die de vurige strijd overleeft en bewaard wordt, is diegene die verkozen wordt tot lelijkste falla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten