Thema: Prostitutie

dinsdag 24 mei 2011

Reportage

“Lacrosse is geen hobby, het is een passie.”

Zaterdagochtend 7 mei omstreeks 10 uur kom ik aan op het verlaten sportveld van Mechelsbroek te Mechelen. Over een uur zal ik hier 2 lacrossewedstrijden volgen, eentje tussen de Buggenhout Brewers en Red Rhinos 2 voor de derde en vierde plaats in de Belgische bekercompetitie. Een uur later spelen Red Rhinos 1 en Lille Spartians om de beker van België. Maar wat is lacrosse nu eigenlijk.

"Lacrosse is een full-contact sport"
“Lacrosse is ontstaan in Noord-Amerika ongeveer 500 jaar geleden” vertelt Koen Declercq, kapitein van de Red Rhinos 1. “Indianen bereidden de jongeren toen voor op de oorlog, door middel van een balspel. Dat balspel is de voorvader van lacrosse hoe we het vandaag de dag kennen”.

“Lacrosse kan je zien als een combinatie tussen American Football en ijshockey. Het is een teamsport, super snel, tactisch en full-contact. Per team heb je 3 middenvelders, 3 aanvallers, 3 verdedigers en een goalie. Lacrosse wordt gespeeld met sticks (crosse) voorzien van een plastic vorm waarin een netje zit waarmee je de bal kan opvangen. De bedoeling van het spel is dat je de bal naar mekaar past tot er een van de spelers een vrij schot heeft richting het doel. Elke goal levert het team 1 punt op, diegene met  de meeste punten op het einde wint. Een spel duurt 4 keer 20 minuten. Na de eerste en de derde helft heb je een pauze van 5 minuten, met half-time een pauze van 10 minuten. Lacrosse is een grote sport in Canada en de Verenigde Staten. In Canada is het zelfs dé zomersport, in de VS is het de snelst groeiende sport in high school”.

De zon schijnt al fel op dit vroege uur van de dag en het is muisstil. Het veld is leeg en enkel de leden van de Red Rhinos crew zijn al aanwezig. Ze beginnen de tent op te zetten waar de refs (scheidsrechters) zullen plaatsnemen en ook het frietkraam wordt opgesteld. Slechts 5 minuten later komen de eerste spelers aan, ze begeven zich meteen naar de kleedkamer om zich voor te bereiden op de match. Even later arriveren de supporters, ze zetten zich in de zon aan de zijlijn en wachten in spanning op de start van de wedstrijd. Omstreeks half 10 zijn alle spelers gearriveerd. Het lege sportveld vult zich met breedgeschouderde mannen, volledig getooid in lacrosseoutfit.

“Ik keek naar Eurosport toen plots een lacrossewedstrijd uitgezonden werd en ik was meteen verkocht.”

“Onze outfit bestaat uit een helm met vizier, handschoenen, schouderbescherming met body-protector, armbescherming en uiteraard ons kroonjuweel: een lacrosse stick” vertelt Koen Declercq. “Een lange stick voor de verdedigers, een korte voor de middenvelders en de aanvallers en een aangepaste stick voor de goalie”.

Meteen beginnen de stoer uitziende mannen aan hun opwarming. Beide teams lopen enkele rondjes en doen wat stretchoefeningen. De spanning is te snijden wanneer de refs aankondigen dat het slechts 5 minuten is voor de start van de wedstrijd. Na een spannende wedstrijd van ongeveer 2 uur is de einduitslag 6-0 in het nadeel van Red Rhinos 2. De spelers vestigen nu hun hoop op hun collega’s, Red Rhinos 1. Ze hopen via hen alsnog een overwinning te behalen vandaag. Red Rhinos 2 druipen af naar de douches en de Buggenhout Brewers naar de cafetaria om een frisse pint te gaan drinken op hun overwinning.

Kristof De Smet
Fotograaf: Steve Cooremans

Kristof De Smet, goalie van de Red Rhinos 1 is de man die lacrosse ontdekte. “Ik keek naar Eurosport toen er plots een lacrossewedstrijd werd uitgezonden. Ik was op slag verkocht, de sport fascineerde me. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een team in België. Toen bleek echter dat lacrosse in België niet bestond, lanceerde ik zelf een team. Ik schakelde ook de hulp in van mijn broer, Kevin De Smet, die wat meer weet over het technische aspect voor het opstarten van dergelijk project. Samen kunnen we onszelf in zekere zin de stichters van de Red Rhinos noemen. In februari 2009 kwam onze droom uit en ontstond het eerste Belgische lacrosse team: de Red Rhinos. Ons idee sloeg blijkbaar aan en nieuwe teams lieten niet lang op zich wachten. Momenteel zijn er in België 8 teams: ISB Raiders (Brussel), Red Rhinos (Mechelen), Ghent Goblins (Gent), Kings Lacrosse (Merksem), Buggenhout Brewers (Buggenhout), Braine l'Alleud Lions (Braine-l’Alleud), Halli'Gators (Halle), Heist op den Berg Hunters (Heist op den Berg) en één Frans team dat altijd meespeelt in de Belgische competitie: Lille Spartians”.

Omstreeks half 2 starten Red Rhinos 1 en de Lille Spartians met hun opwarming. De rivaliteit tussen de 2 teams is duidelijk voelbaar als de Lille Spartians zich naar de linkerkant van het veld in de zon begeven en de Red Rhinos naar de verste hoek van het veld, in de schaduw.

Karen Couwels, lid van het vrouwenteam
“Ik denk dat onze mannen een goede kans maken om te winnen” zegt Karen Couwels, lid van de vrouwelijke tegenhanger van de Red Rhinos. “Zelf speel ik ongeveer een jaar lacrosse, het is enorm leuk maar het valt niet te vergelijken met mannenlacrosse. Ons vrouwenlacrosseteam bestaat sinds mei 2009 hier in België. Op initiatief van de mannen ontstond er een vrouwelijke tegenhanger. Er zijn er wel wat verschillen, neem bijvoorbeeld onze sticks. Bij de mannnen is de stick dieper omwille van het verschil in spelregels. Zij mogen elkaar met de stick slaan, als het doel is de bal te bemachtigen. Terwijl vrouwen enkel onderaan op elkaars stick mogen slaan waardoor ons net praktisch vlak is. Ook zijn de vrouwen voorzien van een mondbit en indien ze dit wensen, handschoenen. Bij de mannen zijn de handschoenen verplicht, aangezien er op je stick geslagen wordt. Nog een ander verschil is dat je bij de vrouwen met 12 op het veld staat, 11 spelers en één goalie”.

Klokslag 2 uur start de wedstrijd en meteen krijgt het publiek al de actie waarvoor ze gekomen zijn. In de eerste 3 minuten van de wedstrijd scoort Maxime Larivière van de Lille Spartians. De supporters van de Rhinos laten de moed niet zakken en moedigen hun favoriete team enthousiast aan. Slechts 2 minuten later wordt deze inspanning al beloond. Emile Drijvers passeert moeiteloos de verdediging van de Lille Spartians en knalt de bal richting de goal. De reactie van goalie Seb Raynal was helaas niet snel genoeg en de bal vliegt de goal binnen. De supporters tonen hun vreugde met luid applaus en ook het geluid van enkele mini-vuvuzela’s weerklinken op het domein. De volgende goal van de Rhinos wordt gemaakt door Imco Van Veen. Als ik hem na de wedstrijd spreek reageert hij eerder ontzet. “Met dit weer heb ik enorme last van allergiën. Als ik 5 stappen zet, schiet mijn hartslag als een pijl omhoog. Maar ik ben blij dat ik desondanks toch een goal heb gescoord.”

Dat de Rhinos in vorm zijn wordt 5 minuten later bewezen als de stand op 3-1 komt te staan. Maar de Spartians geven de moed niet op en 5 seconden voor het eerste kwartier scoort Maxime Larivière nog een goal. De 5 minuten pauze geeft de Spartians blijkbaar nieuwe energie want het tweede kwart is slechts 20 seconden bezig en Maxime Larivière slaagt er opnieuw in zich door de verdeding van de Red Rhinos te worstelen en scoort. Nog enkele goals van de Red Rhinos brengt de stand op 8-3. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen van de Rhinos en dat merkte het publiek ook aan hun inzet. Ze doen het rustiger aan.

“Ik ben geen ‘stoere’, lacrosse is niets voor mij dacht ik”.  


Groepsfoto: Red Rhinos, Lille Spartians en refs
Tijdens de pauze haasten de supporters zich naar het frietkraam voor een lekker pakje friet of een vettige hamburger. Ook een heerlijke sangria mag er niet aan ontbreken op een zonnige dag als deze. Naast me staat Nathalie Smets. “Ik ben vanaf het begin aanwezig geweest bij de eerste trainingen van de mannen en vond het meteen een stoere sport. Vooral het full-contact gedeelte maakt het voor de mannen zelf, maar ook de supporters interessant. Toen er sprake was van het oprichten van een vrouwenteam, eerst was ik er niet zo voor te vinden. Ik ben geen “stoere”, lacrosse is niets voor mij, dacht ik.  Maar uiteindelijk overtuigde een vriendin me om eens mee te trainen, zo is mijn lacrosseavontuur begonnen. Sindsdien ben ik op elke wedstrijd aanwezig, het is altijd zo spannend. Als er iemand op de grond ligt is het altijd wel even slikken maar lacrosse is een eerlijke, solidaire sport. Als iemand gewond raakt, wordt het spel meteen stil gelegd en gaan alle spelers meteen op de knie zitten om hun medeleven te betuigen. Ook als iemand een overtreding maakt, moeten ze enkele minuten aan de kant gaan zitten. 

Red Rhinos vieren hun overwinning
Na halftime wordt de luiheid van de Rhinos bestraft met 3 goals voor Lille. De Rhinos behouden nog steeds een voorsprong maar de goals hebben hen toch wakker geschud en houdt hen scherp. Een vijftal minuten voor de laatste pauze wordt het publiek nog getrakteerd op een knaller van een doelpunt gemaakt door Emile Drijvers. De laatste helft blijft het rustig op het veld en de wedstrijd eindigt op 9-6 voor de Red Rhinos, wat hen officieel tot kampioen van België maakt. De doorweekte uitrusting wordt op de grond gegooid en de zweterige mannen omhelzen elkaar. Al snel weerklinkt hun kreet “R-E-D Rhinos!” talloze keren over het domein. Na de match feliciteren de spelers van de beide teams elkaar en schudden ze vriendschappelijk de hand. Dan lopen de Rhinos trots en luidruchtig het veld af om hun nieuwe tenues aan te trekken voor de foto’s en het uitreiken van de medailles. Trots roept de Finse coach Antti Larvala zijn Rhinos samen voor een overwinningsfoto van het team. Dan wordt kapitein Koen Declercq naar voren geroepen om de beker in ontvangst te nemen. Hij is blij “lacrosse is geen hobby, het is een passie.”

Sommige spelers gaan douchen, andere drinken eerst een frisse pint of een zomerige sangria. Maar zowel in de kantine als onder de douche weerklinkt de slogan van de rhinos. “R-E-D Rhinos!”


Boxlacrosse wedstrijd in Turnhout


Zaterdag 21 mei, vind de jaarlijkse boxlacrosse plaats in Turnhout. Boxlacrosse is de indoor vorm van lacrosse en wordt gespeeld op een drooggelegd of bedekt ijshockeyveld, waarbij de grenzen van het veld bepaald worden door de omranding van plexiglas. Bij een boxwedstrijd spelen twee teams tegen elkaar, met elk team 6 spelers. De regels van boxlacrosse veschillen wel wat met de regels van de gewone lacrosse. Bij boxlacrosse is het doel kleiner, de goalie draagt meer bescherming en ook de duur verschilt. 3x20 minuten is het bij boxlacrosse. De teams die zaterdag aanwezig zullen zijn, zijn de Hali’Gators, Lille Spartians, Ghent Goblins, Red Rhinos en  Braine Lions.

Europees Kampioenschap Lacrosse 2012 in Nederland

Op 1 maart 2011 is Nederland verkozen tot host van het Europees Kampioenschap Lacrosse in 2012 voor mannen- en vrouwenteams. Met een ruime meerderheid van de stemmen binnen de ELF (Europese Lacrosse Federation) haalde Nederland het van Australië en Denemarke die zich ook ingeschreven hadden. Met het winnende concept ‘EC12 – Kickstart of the Youth Movement’ vindt van 20 juni tot 1 juli in Amsterdam het grootste lacrosse-evenement ter wereld plaats. De snel groeiende teamsport wordt zo voor eens en altijd op de Nederlandse kaart gezet. Alle wedstrijden zouden plaatsvinden in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten